influencer MariaMariaMariabloggVision

An Inconvenient Truth-Al Gore

Artikel av: Maria Danielsson, 5 maj 2019

Copyright Mariablogg 2019. All rights reserved

Al Gore – En obekväm sanning

Al Gore är en amerikans politiker demokrat, affärsman, nobelpristagare och miljöaktivist. Han var USA:s vicepresident under Bill Clinton 1993-2001. Filmen En obekväm sanning. Engelska: An Inconvenient Truth. Kom ut år 2006. Handlar om den globala uppvärmningen och dess effekter. Jag undrar och är nyfiken om den här dokumentärfilmen visas för eleverna i skolan i idag? Är det någon född på 2000-talet som sätt dokumentären? Jag är tveksam till det. https://sv.wikipedia.org/wiki/Al_Gore

Redan för över 12 år sedan då jag undervisade i Samhällskunskap, Svenska och Geografi fick mina elever som var 14 -15 år, kunskaper om Global uppvärmning. Idag är dessa unga vuxna runt ca 20-28 år. Mina elever fick en Temauppgift om att skriva en uppsats om Miljö- och Globaluppvärmning och gruppaktiviteter. Jag visade filmen i alla mina klasser. Redan då för över 12 år sedan var samhället  upplyst i ämnet Miljö- och klimatfrågan. Men Jag och mina kollegor talade dock lugnt och stilla till barnen och det rådde ingen klimatångest, oro eller hysteri bland eleverna eller föräldrarna över Globaluppvärmning. Inte alls denna hysteri, oro och ångest som media förmedlar till barn och vuxna idag.

Mycket har hänt på 12 år och det har blivit bättre i vår miljö. Folk är mer miljömedvetna. Äter ekologisk mat, soppsorterar, Petflaskor samlas in och  glasflaskor, papperstidningar lämnas in. Vi besöker Återvinningscentralen för att slänga saker. Second handbutiker har öppnats och vi ärver kläder av varandra, vi äter mer vegetarisk kost. Serveras även ett vegetarisk alternativ i skolkök. Eko och kravmärkt mat i våra affärer och restauranger är naturligt inslag i vår vardag. Vi handlar mer ekologiska kläder och design. Hela samhället har ett miljötänk i myndigheter, kommuner, samhällsaktörer och företag. Vi cyklar mer och åker mindre flyg etc.

De kallas för 90-talisterna. söndercurlade och superegoister, våra barn och ungdomar.En del är ”skilsmässobarn”. Många av 20-åringarna bor fortfarande hemma hos föräldrarna i en orolig värld. Så beskrivs 90-talister ofta i media. De värnar om Familj, Miljöfrågor, Arbete och Bostad på samma sätt som 1920- och 1930-talisterna gjorde, säger Thomas Fürth, forskare på Kairos Future. https://mingeneration.story.aftonbladet.se/chapter/90-talet/

Al Gore- Fenomenet

Al Gore ”fenomenet” var på den här tiden en Rockstjärna år 2006. En Entertainer, en föreläsare  av rang som åkte ut på världsturné. Pratade om att det faktiskt råder egentligen ingen tvekan om att människans miljöförstöring påverkat klimatet.

Han satt dock i maktposition och hade ett enormt maktövertagande och kontaktnät världen över, vilket bidrog till dokumentärsuccén och därefter Nobels Fredspris. Al Gore fick enorm politisk draghjälp av Bill och Hillary Clinton, på turné runt hela världen.

Vart tog han vägen? organisationen vägen?

Varför är inte han med i Miljörörelsens klimatdebatt? Världen borde nu haft ett hållbart klimatavtal som har hållit långsiktigt, minst över en tio års period. Länderna i världen borde vara överens efter 12 års tid då dokumentären kom ut. Miljöpopulism och ett spinn av hysteri och klimatångest i debatten. Skolstrejk bland barnen hade då inte existerat. Barn och ungdomar hade befunnit sig i skolbänken och förvärvat kunskaper för att kunna påverka med skriftligt och muntlig retorik i klimat debatten. Ungdomar i skolan borde skriva uppsats i ämnet om Klimat och Globaluppvärmning. Sända sina artiklar till de Globala aktörerna och Toppolitikerna så klimatavtal och regelverk kan skrivas på snabbare. Barn behöver ämneskunskaper i alla ämnen och förstå att skolan är viktig att gå i. Läsa, räkna och skriva. Förstå och ha kunskaper om Geografi, samhällskunskap, biologi, historia, religion och olika språkkunskaper så de kan förändra världen. Skriv brev och ställ ansvarskrav på de aktörer och länder som har farliga avgas utsläpp t.ex. Kina och Indien och som står för över 20- 30 % av fabriksutsläppen.

Detta undervisade jag mina elever om i samhällskunskap. Nu driver jag en blogg där jag kan masskommunicera med mina läsare via bloggen och lära ut viktiga ämnen och allmänbildning och det ger resultat och nödvändiga kunskaper till barn, ungdomar och vuxna. Förhoppningsvis blir det mer upplysta, insatta i samhällskunskap och medvetna inom olika sakfrågor rörande bland annat politik, religion, andlighet och filosofi.

Love and Light 

Maria 

<a href=”https://www.rankedblogs.com/writing” rel=”nofollow”><img src=”https://s3.amazonaws.com/ranked-blogs/ranked-blogs-writing.png” width=”200″ height=”62″></a>

Leave a Reply