INLÄGGET ÄR ETT REKLAMSAMARBETE MED RITUALS

Artikel av: Maria Danielsson, 7 maj 2019

Copyright Mariablogg 2019. All rights reserved

RITUALS

Hej,

Att: Mina läsare i Öst och i Asien.

Idag tänkte jag uppmärksamma Japan, körsbärsträdet, The cherry blossom och  Den japanska teceremonin.

Körsbärsträdet

Sakura är den japanska benämningen på körsbärsträdet. När trädet står i blom är det fest och ska firas under körsbärsträden. Familj och vänner samlas under träden och dricker te och äter gott. Det är japanernas sätt att fira in vårens ankomst. En gammal sed och fruktbarhetsrit i Japan.

När körsbärsträdet blommar hyllas den genom den Japanska högtiden Hanami (花見 på japanska.) Att beskåda blommor är en av de viktigaste årliga högtiderna. Blommans ankomst betyder också att våren har kommit och att det är dags att gå ut i parken, ha en picknick på tu man hand, ha roligt, leka och busa med barnen och beundra blomman och dess skönhet.

The cherry blossom

Blomman har fått symbolisera återfödelse och förgänglighet. Till kvinnlig skönhet och till Japansk nationell enighet. Den har dyrkats sedan urminnes tider och är Japans inofficiella nationalblomma. Länk: https://www.japan-guide.com/e/e2011.html

 Japansk Teceremoni

Japansk teceremoni (Japanska: 茶の湯, cha-no-yu) är ett till konstform förfinat sätt att dricka te på i japan. Te kom till Japan från Kina på 900-talet.Japansk teceremoni är en lugn och stilla stund kombinerat med tedrickande, som syftar till att uppleva inre frid, harmoni och stillhet. Teceremoni karakteriseras av samma återhållsamhet och förfining som många andra traditionella japanska konstarter. Länk:https://sv.wikipedia.org/wiki/Japansk_teceremoni

I Japan är det både en sofistikerad konst och en spirituell övning att servera te.

Den japanska teceremonin med sina många regler och komplexa ritualer kan ta flera år att lära sig. Men den bygger på en väldigt enkel idé, nämligen att uppleva och uppskatta stunden fullt ut genom att vara uppmärksam på dofterna, ljuden, synerna, smakerna och känslorna runt omkring. Det är något vi kan utöva när som helst och var som helst. I Japan är det både en sofistikerad konst och en spirituell övning att servera te. Teceremonin kallas chadō och har alltid handlat om att fokusera på nuet och ägna stor omsorg, noggrannhet och uppmärksamhet åt ritualen.

”Te är mer än ett fulländat sätt att dricka, det är levnadskonstens religion”.

KAKUZO OKAKURA

                                                        

                                                            Love and Light   

                                                                     Maria


Leave a Reply