Artikel av: Maria Danielsson, 9 maj 2019

Copyright Mariablogg 2019. All rights reserved

Djuren blir färre på jorden

Gruppen Rädda Långsjöns grodor hade samlat SVT, Lilla aktuellt, Tv-reportern och runt cirka tio barn, mammor och pappor en kväll i slutet av april. Jag och min familj var på plats samt min mamma, min bror, min svägerska och deras två barn. Vi hade fåt till uppgift av reportern att sätta på oss handskar, ta en hink. Barnen fick ha på sig en gul reflexväst om de ville ha på sig. Vi vuxna och barn hade på oss kläder efter väder. Det var väldigt kallt ute.

Mariablogg hade alltså blivit utkallad till ett TV-inslag om Djuren blir färre på jorden.

Vem och varför är jag utskickad av och Hur hamnade jag mitt i en TV-inspelning för samhällsprogrammet och nyhetsprogrammet för barn, Lilla aktuellt? Ja, det nämner jag lite mystiskt med ironisk underton vid ett senare blogginlägg. Läsare håll ut tills du får svaret. Jag sitter och skriver!

                      

 

En kall aprilkväll

 

Maria är naturligtvis på plats med Tv-programmet och idag hjälper jag Moder Jord att räddar djur. Lilla Aktuellt har filmat när vi räddar grodor vid Långsjön. Ca 8 minuter in i programmet. Jag syns i bakgrunden med familjen, eftersom ett barnprogram och vi är där som stöd för barnen.

                         

 

 

Inslaget heter:

Djuren blir färre på jorden. Hjälper paddor och Grodor. 

Lilla Aktuellt Onsdag 24 april, 2019. kl 19.15.

 

Länk till programmet  SVT Play: https://www.svtplay.se/video/21976890/lilla-aktuellt/lilla-aktuellt-24-apr-19-15-2?start=auto&ta

 

                                    

Den livsfarliga vandringen:  

Den livsfarliga vandringen över starkt trafikerade vägar ner till Långsjön väntar paddor och Grodor. Hela patrullen gick ner till Långsjön med våra hinkar så att grodorna vi fångat på vägen kan glida ner i vattnet. Det är under april månad som parningssäsongen börjar. Vi såg några paddor kärlekspar fullt upptagna med grodornas lek. I Älvsjöområdet intill Långsjön är detta en vanlig syn på vårkanten. En annan är de döda groddjur som inte klarar sig över vägen för biltrafiken när det ska vandra ner till sjön.

Utryckningarna av att rädda paddor samordnas över E-mejl från personer som bor längs med de mest utsatta vägarna i området. När paddorna och grodorna dyker upp på vägarna larmar gruppen samtliga på mejllistan. Vänliga människor går ut med hinkar och samlar in djuren för att rädda dem från att bli överkörda. Bra insats att rädda djur! Rädda paddor och grodor från att bli överkörda av biltrafiken. Vi har idag räddat 18 stycken över vägen!

                               

 

Trafikverket

Trafikverket startar en omfattande inventering av groddjur. Myndigheten uppmanar nu allmänheten att skicka in rapporter om överkörda groddjur. Detta för att kunna kartlägga var de ska satsa på att bygga skyddsbarriärer och passager åt dem. Lösningar som i dagsläget kan kosta myndigheten flera miljoner kronor styck. 

Trafikverket äger vägar som sammanlagt är över 98 400 kilometer långa. Dessa måste väldigt många grodor, paddor och vattensalamandrar varje vår korsa under sin vandring mellan övervintringsplatser och lekplatser.

I myndighetens uppdrag ingår att göra vägarna säkrare för både människor och djur. Den allt mer intensiva trafiken är ett allvarligt hot mot groddjur. Förhoppningen är att inventeringen ska bidra med kunskap om vilka sträckor som är extra farliga.

Källa: https://24uppsala.se/behover-hjalp-att-radda-uppsalas-grodor

https://www.natursidan.se/nyheter/trafikverket-rapportera-groddjur-du-ser-i-trafiken/

 

 

 

Love and Light 

Maria

 

17 Comments

Leave a Reply